Włoskie ekologiczne przysmaki od 1978
Alce Nero to wyjątkowe stowarzyszenie, skupiające wyłącznie certyfikowanych ekologicznych rolników i producentów. Jego hasłem przewodnim jest nie tylko najwyższa jakość i gwarancja w 100 % ekologicznego pochodzenia produktów, ale również niepowtarzalny smak.
Założona przez pionierów ekologii ponad 40 lat temu grupa Alce Nero & Mielizia, mimo szybkiego rozwoju i sukcesu, jaki osiągnęła zarówno na rynku włoskim, jak i zagranicznym, nadal pozostaje wierna pierwotnym ideałom. Skupia się przede wszystkim na promocji lokalnych, naturalnych uprawach i produkcji uwzględniającej zasady sprawiedliwego handlu oraz szczególną ochronę środowiska. Od początku działalności stowarzyszenia, marka Alce Nero zdobyła liczne wyróżnienia oraz pozycję lidera na rynku bio żywności we Włoszech. Oryginalne receptury oraz najwyższa jakość podbijają również serca najbardziej wymagających konsumentów w Europie, Japonii i USA.
Oferta Alce Nero obejmuje szeroki asortyment produktów najbardziej charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Każda etykieta na produkcie Alce Nero to prawdziwy paszport. Zawiera pełną nazwę produktu, nazwę producenta, miejsce pochodzenia, datę zbioru i przydatności do spożycia. Etykiety zaprojektowane są w sposób przejrzysty i zrozumiały dla konsumentów.
Produkty Fair Trade.
Część oferty Alce Nero objęta jest certyfikatem sprawiedliwego handlu. Wszystkie produkty Fair Trade wspierają rozwój społeczny i ekonomiczny danego kraju. Produkty Alce Nero Fair Trade pochodzą z Ameryki Południowej (z Kostaryki, Nikaragua, Peru, Brazylii), a także z Indii. Alce Nero od lat wspiera ponad 12 000 gospodarstw, prowadzących działalność w systemie rolnictwa ekologicznego.
Dlaczego żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, z poszanowaniem dla zwierząt i ziemi. Ekologiczne metody produkcji nie zaburzają estetyki krajobrazu, zachowują różnorodność genetyczną w gospodarstwie i są nieszkodliwe dla zwierząt. W gospodarstwie ekologicznym prowadzona jest ścisła kontrola procesu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Funkcjonowanie systemu kontroli oraz certyfikacji stanowi gwarancję dla konsumenta, że produkty ekologiczne to produkty bezpieczne dla zdrowia.